Harrastusta aloitettaessa huomioitavaa
Viinin, oluen ja siiderin valmistus on mielenkiintoinen harrastus, jossa vasta-alkajakin voi tuntea onnistumisen iloa ja ylpeyttä omista tuotoksistaan, kunhan alusta asti noudattaa muutamaa yksinkertaista ja helppoa sääntöä:>
- Kaikkien viinin, oluen ja siiderin kotivalmistuksessa käytettävien välineiden kuten astioiden, lapon, pullojen ym. on oltava ehdottoman puhtaita. Valmistusvälineet on käsiteltävä puhdistus- ja desinfiointiaineella. Tarkoitukseen soveltuvat aineet käyvät myös mehupullojen pesuun, ja miksei kaikkeen muuhunkin kotona tarvittavaan desinfiointiin. Astianpesuaineet eivät sovellu valmistusvälineiden pesuun, koska niistä jää välineisiin kalvo, josta saattaa tulla makua juomaan. Ne eivät myöskään desinfioi.
- Viini- ja oluthiivojen (pullahiiva soveltuu ainoastaan leivontaan) lämmönsieto vaihtelee. Älä ylitä ohjeen mukaista lämpötilaa. Nestelämpömittari on ensimmäinen ehdottoman tärkeistä mittareista kotivalmistajalle. Toinen ehdottoman tärkeistä mittareista on ominaispainomittari.
- Käymisen tuloksena syntyy alkoholiliuos, jossa on alkoholia normaalisti enintään 17% (viini). Kun se ylitetään, hiiva kuolee. Joskus poikkeustapauksessa voidaan päästä vähän suurempaankin alkoholipitoisuuteen, mutta tällöin kaikkien viininvalmistuksen osatekijöiden on täytynyt olla optimaaliset, mikä kotioloissa harvoin onnistuu. Ei siis kannata laittaa sokeria liikaa lisäprosenttien toivossa, siitä on seurauksena yleensä vain liian makea viini. Kun marjoissa ja hedelmissä oleva sokeri lasketaan mukaan, saa sokerin määrä kokonaisuudessaan olla korkeintaan n. 3,2 kg 10 nestelitraa kohden. Ruokaviiniin (alkoholipitoisuus 10-12%) sokeria käytetään n. 2 kg 10 nestelitraa kohden. Panimosokeria voidaan käyttää 10% enemmän kuin tavallista sokeria. Panimosokeria käytettäessä kannattaa huomioida, että sokerin lisäys laskee veden lämpötilaa (valmistusta aloitettaessa) n. 5°C.
- Olut ei myöskään parane runsaasta lisäsokerista. Vahvempaa olutta valmistettaessa parempi lopputulos saadaan käyttämällä lisäsokerin sijaan humaloimatonta mallasuutetta, spraymallasta tai ns. enhancereita.
- Käytä aina vesilukkoa (jätä se kuitenkin 48 h pikaviineissä pois käymisen alussa, johtuen rajun käymisen aikaansaamasta runsaasta kuohunnasta).
- Maltti on valttia. Ei kannata hätäillä missään valmistuksen vaiheessa. Jokaista vaihetta voi hyvin venyttää muutamalla päivällä tai jopa viikoilla. Anna käydä valmiiksi. Keskentekoista ei koskaan kannata pullottaa.