Utrustning för vintillverkning
GRUNDUTRUSTNING FÖR VINTILLVERKNING
Jäskärl
Det finns många alternativ till jäskärl, varav det mest ekonomiska och smidiga är en cirka 30 liters behållare i livsmedelsplast och med tätt lock.
Jäsrör fästs med en packning på jäskärlets lock. Håller oönskade mikrober och insekter utanför, medan det släpper ut koldioxiden som bildas under jäsningen.
Silpåse, engångs eller tvättbar.
Frukter och bär placeras i en silpåse under jäsning. Detta gör det enklare att avlägsna dem från vinmusten efteråt. Engångspåsen är bekvämast då man använder torkade råvaror (hela paketet går direkt till bioavfall). Eftersom engångspåsen endast rymmer c:a 1 kg bär och på grund av sitt biologiskt nedbrytbara material är det bekvämare med en större tvättbar silpåse i de fall man använder sig av färska eller djupfrysta frukter och bär.
Vätsketermometer, hydrometer och hävertslang
Termometern hälper med att se till att vinvätskans temperatur är lämplig och att inte jästen eller enzymerna tar skada av alltför hög temperatur. Hydrometern är oumbärlig till att uppfölja jäsningens förlopp och till att mäta sockerhalten. Hävertslangen är till för att överföra vin från en behållare till en annan, samt för tappning på flaskor.
Rengöringsmedel/desinfektionsmedel
Det är mycket viktigt att all utrustning är absolut ren och steril, för att undvika otäcka mikrobiella överraskningar.
Vinflaskor eller lådvinsförpackningar
Vinet lagras i vinflaskor i liggande ställning. Idag finns även praktiska kranpåsar för lagring av vin och juice i lådvinsförpackningar ("bag-in-box"). Den rekommenderade maximala lagringstiden för vin i lådvinsförpackningar är c:a ett år. Årgångsvin bör därför lagras på flaska.
Korkapparat
Utan en korkapparat är det omöjligt att tillsluta vinkorkarna. En enkel korkapparat i plast kräver mer kraft och finess än en korkapparat med hävarmar. Plastmodellen förmår inte heller tillsluta en 23 mm kork. T.o.m. 22 mm korkar kräver en hel del styrka. Så för dessa storlekar rekommenderas en korkapparat med hävarmar. En kork med större diameter sluter tätare.
Vinkorkar
Presto naturkorkar är vax-/silikonbehandlade, så de får inte blötläggas i varmt vatten före användning. De kan dock sköljas med kallt vatten, så blir ytan halare, vilket gör dem enklare att tillsluta. Efter tillslutning är det en bra idé att ställa flaskorna upprätt i två dagar så att korkarna "sätter sig" ordentligt i flaskans mynning.
Naturkork är det enda material som är permeabelt för syre för en lyckad mognadsprocess. Flaskorna hålls liggande för att hålla korken fuktig och därmed tillräckligt tät. Skruvkorkar ger inte vinet tillräckligt med syre för mognadsprocessen, så smaken kan förbli en aning skarp. Skruvkorkar tappar sitt bästa grepp efter att man öppnat dem, så de kan då också släppa in oönskade mikrober i vinet.
För vinflaskor som ursprungligen haft naturkork (t.ex. flaskor av Bordeaux-modell) passar lämpligast korkar med en diameter på 21 till 23 mm. Korkar på 22 eller 23 mm är tätare än 21 mm korkar.
För flaskor som haft skruvkork passar en konisk naturkork bäst.
Etiketter och kapsyler
Etiketter används främst för utseendets skull, men berättar också om typen av vin, tid för tappning och söthetsgrad. Eller vad än man vill skriva på sin etikett. Färdiga etiketter finns för nästan alla olika typer av vin.
Krympkapsyler är inte bara för utseendes skull. De skyddar också korken (t.ex. från mögel och uttorkning). Kapsylen fulländar intrycket då man vill att utseendet ska matcha vinets kvalitet. Kapsylen fästs enklast genom att doppa den, placerad över flaskans mynning, i kokande vatten. Detta gör att kapseln krymper runtom på en sekund. Kom ihåg att vara försiktig. Doppa inte fingret!