Vad är hydrometern till för?

Takaisin


Hydrometern är ett av de viktigaste redskapen för en vin- och öltillverkare. 

Hydrometern ger information om t.ex. följande:
- Sockerhalten i vinmusten innan du lägger till extra socker.
- Hur mycket socker som ska tilläggas för att uppnå en viss alkoholhalt.
- Man kan säkerställa att inte alltför mycket socker tillsätts.
- Hur jäsningen fortskrider.
- När vinet eller ölet färdigjäst.
- Mätvärden för beräkning av alkoholhalten i färdigt vin eller öl.
- Hur mycket eftersötningssocker som ska tilläggas för att uppnå en viss sötma.

Den flytande hydrometern används för att mäta vätskedensitet (specifik vikt), som i samband med vin- och öltillverkning i praktiken betyder sockerhalten i vinmust/ölmust. Skalan på den hydrometer som används för detta ändamål är oftast Oechsle (°Oe, uttalas öksle). Utgångspunkten är en densitet på 1000 g / liter hos 20°C vatten (en liter 20°C vatten väger 1000 gram). Markeringen på skalan varierar beroende på tillverkare. Det kan stå 1.000 eller 0 vid "nollstrecket". Skalans längd kan variera allt emellan 1.130 (130) till 0.985 (-15), vilket är 15 Oechslegrader under den specifika vikten av vatten (1.000). Socker (tyngre än vatten) utspätt i vattnet ökar den specifika vikten, medan alkohol (lättare än vatten) i sin tur sänker den. Cirka 2,5 gram socker i 1 liter vatten ökar den specifika vikten med en grad Oechsle (1°Oe = 2,5 g/l socker).

En grad på Oechsleskalan är lika med 1 gram per liter. En vätska som mäts till 1.020 (eller +20) väger 1020 gram per liter.

Hydrometern används genom att låta den flyta i den vätska som ska mätas. Enklast görst detta i en hög och smal behällare (ett mätrör/mätglas), hög nog för att hydrometern ska kunna flyta fritt utan att ta i botten. Hydrometern får inte heller inte ta i sidorna på mätröret. Då hydrometern flyter stilla, avläses mätvärdet vid vätskenivån. Ju högre värde, desto mer socker i vätskan och vice versa.
 
Kuva - Ominaispainomittarin asteikko
 

Utvärdera mängden socker som behövs 

Exempel: Vi vill tillverka 20 liter vin med en alkoholhalt på 14 volymprocent. Det huvudsakliga råmaterialet i vårt vin är 5 liter stark bär-/fruktsaft. 17 gram socker per liter vatten resulterar i en volymprocent alkohol. Således behövs totalt 4760 gram socker för vårt vin på 20 liter och 14%. Formel: 20 (liter) x 17 (gram socker / liter) x 14 (alkohol-%) = 4760 gram.

Bär-/fruksaft innehåller bärens/frukternas eget socker + möjligtvis tillagt socker från safttillverkningen. Men hur mycket socker är det? Det får man reda på genom att mäta saftens specifika vikt. Om hydrometern visar t.ex. 1.060 (+60), innehåller saften ca 150 gram socker per liter (2,5 g/l x 60). I hela mängden saft (i vårt fall 5 liter) finns det då 750 g socker (5 liter x 150 gram = 750 gram).

När denna sockermängd dras av från den totala sockermängd som behövs till vårt vin (4760 gram), behövs det då ytterligare ca 4 kg socker (4760 g - 750 g = 4010 g). Med denna sockermängd erhålls ett vin med en alkoholhalt på 14 volymprocent (då det helt jäst ut).

Notera! Den specifika vikten på vinmust vid jässtarten bör inte överskrida 1.120 (+120), eller ca 300 gram socker per liter. Detta för att inte stressa jästen. Pga detta ska man i t.ex. starka viner tillsätta sockret i två omgångar (andra omgången efter någon dag, då jäsningen redan är i gång).




 

Beräkning av alkoholhalten i färdigt vin 


Hur mycket socker fanns det i vinmusten ursprungligen? Och hur mycket finns det kvar efter jäsningen? -Då man vet hur mycket socker som förbrukats, kan man räkna ut alkoholhalten.

Exempel: Råvarorna i vinet (i vårt fall bär-/fruktsaften) beräknas innehålla ca 750 gram jäsbart socker. 4 kg socker har lagts till. Mängden vinmust (exklusive fasta material, om sådana tillsatts) är 20 liter. Socker finns det således totalt 4,75 kg, eller 237,5 g / liter vätska. Startdensiteten (OG) är således ca 1,095.
Jäsningen har av någon anledning stannat vid en slutdensitet (FG) av 1.010 (+10). Om vinet hade jäst helt ut, skulle slutdensiteten ha sjunkit med ytterligare 15 grader till 0.995 (-5).
Skillnaden mellan det önskade värdet och det faktiska värdet är således 15, vilket motsvarar ungefär 37,5 g ojäst socker per liter. Socker har förbrukats med 200 g per liter vin (237,5 g - 37,5 g = 200 g). Eftersom 17 g socker per liter vätska producerar 1% alkohol, innehåller detta vin ca 11,75 volymprocent alkohol (200 : 17 = 11,75).

Ett annat räknesätt:
En ca 7,5 graders sänkning på Oechsleskalan ökar alkoholhalten hos vinet med en volymprocent.
När vinets startdensitet (OG) och slutdensitet (FG) är kända, kan man beräkna alkoholhalten genom att dividera skillnaden i densiteten med 7,5. Om skillnaden är t.ex. 85 (1.095 - 1.010), blir vinets alkoholhalt 11,3 vol-% (85 : 7,5 = 11,3).

Det bör noteras att dessa två olika räknesätt ger en liten skillnad i resultat (11,75% vs. 11,3%). Vid hemtillverkning når man sällan hundraprocentig noggrannhet, men man når ändå tillräckligt nära.