Värt att veta innan man börjar med hembryggningshobby

Takaisin


Hemframställning av vin, öl och cider är en intressant hobby där även en nybörjare kan känna glädjen av framgång och stolthet över sina egna produkter, förutsatt att man följer några enkla regler redan från början:

- Alla redskap som används i produktionen av vin, öl och cider måste vara absolut rena. Tillverkningsutrustningen bör rengöras och desinficeras noggrant med medel lämpliga för ändamålet. De ämnen som är lämpliga till detta ändamål fungerar också till all annan desinfektion som kan tänkas behövas hemma. Diskmedel är inte lämpligt, eftersom det lämnar en film på redskapen och som kan ge smak till drycken. Det är inte heller effektivt som desinficeringsmedel.

- Värmetoleransen för vin och öljäst varierar. Överskrid inte den angivna temperaturen. Vätsketermometern är ett av de viktigaste instrumenten för en hemtillverkare. Ett annat  viktigt instrument är hydrometern. Se till att ha åtminstone dessa två instrument.
Och beträffande jäst är det bra att komma ihåg att bakningsjäst är endast lämplig för bakning.

- Jäsningen resulterar i en lösning med en alkoholhalt på högst 17% (vin). Då detta överskrids, dör jästen. I undantagsfall kan ibland en något högre alkoholhalt uppnås, men för att detta ska uppnås, måste alla delar i vinframställningen vara optimala, vilket sällan är möjligt hemma. Så det är inte värt att hälla i massor av socker i hopp om extra procenter. Det resulterar vanligtvis i ett alltför sött vin. När sockret som naturligt finns i bär och frukt ingår, får den totala mängden socker inte överstiga ca 3,2 kg per 10 liter vätska. För bordsvin (alkoholhalt 10-12%) används cirka 2 kg socker per 10 liter vätska. Bryggsocker kan användas 10% mer än vanligt socker. När man använder bryggsocker är det värt att notera att sockertillsatsen temporärt sänker vätsketemperaturen med cirka 5°C.

- Öl gagnas inte heller av alltför mycket socker. Om man vill tillverka ett starkare öl uppnås ett bättre resultat om man istället för socker använder ohumlat maltextrakt, spraymalt eller så kallade brew enhancers.

- Använd alltid jäsrör (lämna det dock borta de första 48 timmarna vid tillverkning med snabbjäst, eftersom det kan skumma kraftigt i början).

- Tålamod är en dygd. Skynda dig inte med något tillverkningsskede. Varje steg kan mycket väl sträckas med några dagar eller till och med veckor. Låt det jäsa färdigt. Halvärdigt vin eller öl är aldrig värt att buteljera.