COOPERS Hydrometer
Lahtis: I lager
Produktkod: 6906021
Pris:
13,10
€
1310
Coopers hydrometer inkl. mätrör/skyddshölje i plast.
Varför är det viktigt att använda en hydrometer? För att du ska veta att jäsningen är färdig och för att du ska kunna räkna ut alkoholhalten.
Hur fungerar det då? Hydrometern mäter brygdens densitet. Vatten har densiteten 1.000 och vi vill mäta hur mycket socker det finns i brygden innan jäsning och efter jäsning. Mät densiteten när brygden är blandad, innan jäsningen börjat. Mät också mot slutet. Värdet mäts i "Specific Gravity" förkortat SG. Det första värdet kallas "Original Gravity" och det sista värdet kallas "Final Gravity", OG respektive FG.
Hur gör man? Tappa upp lite av brygden i mätröret - häll gärna bort detta första prov som kanske blivit stående i jäskärlets kran och därför inte visar ett korrekt värde. Tappa upp ett nytt prov i mätröret, så pass mycket att hydrometern kan flyta obehindrat. Not: Brygden kan skumma och kolsyrebubblor kan påverka hur hydrometern flyter. Du kan t.ex doppa hydrometern upp och ner i mätröret tills bubblorna försvinner, eller ge hydrometern en snurr. Om provbrygden skummar väldigt mycket kan du hälla den fram och tillbaka mellan 2 glas så att bubblorna försvinner. Placera hydrometern i provbrygden så att den flyter obehindrat och läs av värdet där vätskans yta skär graderingen. Mot slutet av jäsningen, efter kanske 6 dagar, tar du ett prov om dagen tills värdet inte längre sjunker. När FG legat still i 2-4 dagar är den första jäsningen färdig och det är dags att tappa om på flaska. Not: jäsningen måste inte alltid ta en vecka, jäser brygden svalt tar det längre tid och du får vänta längre innan du börjar mäta.
Vad kan det handla om för värden då? Ett OG skulle t.ex kunna vara 1.045 och ett FG 1.008. Vill du brygga ett alkoholsvagt öl ska OG vara lågt och om du brygger ett alkoholstarkt öl ska OG vara högre. Alkoholhalten påverkas av hur väl jästen orkar "äta upp" sockret i brygden (vad FG slutar på).
Och så det här med alkoholhalten: För att räkna ut alkoholhalten kan du använda följande formelt: OG minus FG delat med 7,46. I ovan nämnda exempel blir detta: 45-8=37 delat med 7,46 = 4,95%. Man kan, om man så önskar, lägga till 0,2-0,5% för primesockret och kan då få ett ungefärligt ABV på 5,2%.
Notera att om OG är högre än 1.050 (och du använder Coopers alejäst 7 gram) kan du öka jästmängden till det dubbla. Lär dig gärna mer om olika jäststammar, dosering och jästemperatur. Notera också att om man tillsätter mycket dextros så kan detta resultera i ett "tunt" öl, dvs FG slutar mycket lågt. Ölet får då hög alkoholhalt men ölets densiteten ligger nära vattnets...
Notera! Mätröret tål inte kokande vatten.
Varför är det viktigt att använda en hydrometer? För att du ska veta att jäsningen är färdig och för att du ska kunna räkna ut alkoholhalten.
Hur fungerar det då? Hydrometern mäter brygdens densitet. Vatten har densiteten 1.000 och vi vill mäta hur mycket socker det finns i brygden innan jäsning och efter jäsning. Mät densiteten när brygden är blandad, innan jäsningen börjat. Mät också mot slutet. Värdet mäts i "Specific Gravity" förkortat SG. Det första värdet kallas "Original Gravity" och det sista värdet kallas "Final Gravity", OG respektive FG.
Hur gör man? Tappa upp lite av brygden i mätröret - häll gärna bort detta första prov som kanske blivit stående i jäskärlets kran och därför inte visar ett korrekt värde. Tappa upp ett nytt prov i mätröret, så pass mycket att hydrometern kan flyta obehindrat. Not: Brygden kan skumma och kolsyrebubblor kan påverka hur hydrometern flyter. Du kan t.ex doppa hydrometern upp och ner i mätröret tills bubblorna försvinner, eller ge hydrometern en snurr. Om provbrygden skummar väldigt mycket kan du hälla den fram och tillbaka mellan 2 glas så att bubblorna försvinner. Placera hydrometern i provbrygden så att den flyter obehindrat och läs av värdet där vätskans yta skär graderingen. Mot slutet av jäsningen, efter kanske 6 dagar, tar du ett prov om dagen tills värdet inte längre sjunker. När FG legat still i 2-4 dagar är den första jäsningen färdig och det är dags att tappa om på flaska. Not: jäsningen måste inte alltid ta en vecka, jäser brygden svalt tar det längre tid och du får vänta längre innan du börjar mäta.
Vad kan det handla om för värden då? Ett OG skulle t.ex kunna vara 1.045 och ett FG 1.008. Vill du brygga ett alkoholsvagt öl ska OG vara lågt och om du brygger ett alkoholstarkt öl ska OG vara högre. Alkoholhalten påverkas av hur väl jästen orkar "äta upp" sockret i brygden (vad FG slutar på).
Och så det här med alkoholhalten: För att räkna ut alkoholhalten kan du använda följande formelt: OG minus FG delat med 7,46. I ovan nämnda exempel blir detta: 45-8=37 delat med 7,46 = 4,95%. Man kan, om man så önskar, lägga till 0,2-0,5% för primesockret och kan då få ett ungefärligt ABV på 5,2%.
Notera att om OG är högre än 1.050 (och du använder Coopers alejäst 7 gram) kan du öka jästmängden till det dubbla. Lär dig gärna mer om olika jäststammar, dosering och jästemperatur. Notera också att om man tillsätter mycket dextros så kan detta resultera i ett "tunt" öl, dvs FG slutar mycket lågt. Ölet får då hög alkoholhalt men ölets densiteten ligger nära vattnets...